A nagyüzemi mezőgazdaság környezetre gyakorolt negatív hatása ma már széles körben bizonyított. A vegyszerhasználat a föld szinte minden élő rendszerét károsítja, beleértve magunkat - embereket is, rontja a talajaink termékenységét, szennyezi vizeinket, levegőnket, óriási szerepe van a biodiverzitás csökkenésében.
•
Ezzel szemben a saját magunk által művelt biokertből egészséges zöldséget – gyümölcsöt szüretelhetünk – közvetlenül a fogyasztás előtt (ez nem mellékes a tápanyagtartalom szempontjából sem), kis költségráfordítással, a természettel összhangban tevékenykedve. És ez a tevékenység a kézzelfogható hasznán túl lelki egészségünkre is pozitív hatással van, segít minket abban, hogy újra kapcsolódni tudjunk a természethez. A kertben töltött idő újabb és újabb megfigyelésekre ad alkalmat, mely hozzájárul a természet folyamatainak mélyebb megértéséhez.
A bio konyhakert nem új találmány, régen a parasztkertek mind hasonló elvek szerint működtek. A gazda vagy a háziasszony az elődöktől átvett és a maga tapasztalatai által gyarapított tudás által vezérelve, a természettel összhangban tevékenykedve megtermesztette a család számára szükséges zöldséget – gyümölcsöt.
A saját bio kertünkből egészséges zöldséget – gyümölcsöt szüretelhetünk, közvetlenül a fogyasztás előtt, alacsony költségráfordítással, a természettel összhangban tevékenykedve.
A díszkert építése nemcsak szép és inspiráló környezetet teremt otthonunkban, hanem hozzájárul a bolygónk egészének a formálásához.
Építs Díszkertet• a talaj termékenységének megőrzése (komposzt, szerves trágya használat, mulcsozás)
• szintetikus növényvédőszerek, műtrágyák használatának elkerülése, helyettük saját készítésű vagy a kereskedelemben beszerzett növénykondícionálók használata, a kártevők természetes ellenségeinek támogatása (madáretetők – odúk, kőrakások, farakások, virágzó növények)
• ellenálló zöldség-, gyümölcsfajták választása
• vegyes növénykultúrák létesítése
• vetésforgó alkalmazása.